Inhoud Kameraad Cuba

Lichtshow op halve kracht
Reportage van een bezoek in 2001 aan 'El 23 Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano', het beroemde filmfestival dat ieder jaar in december plaatsvindt in Havana. De gebeurtenissen spelen zich af tegen de achtergrond van de naderende kerstviering. De aanslagen van 11 september enige maanden daarvoor, de navolgende bombardementen op Afghanistan en stroomuitval veroorzaakt door de orkaan Michelle vormen het donkere decor.

Locatie: Havana.
[Lees fragment]

 

Playa Larga
Dit verhaal laat zien hoe het Cubaanse politieke systeem omgaat met particulier initiatief. Cubanen mogen op beperkte schaal een eigen restaurantje runnen, maar dat wordt door de autoriteiten steeds meer tegengewerkt. Een opmerkelijke ontwikkeling gezien de ruimte die het bewind eind jaren negentig van de vorige eeuw nog gaf aan kleinschalig privaat ondernemerschap.

Locatie: Playa Larga aan de Varkensbaai, waar in 1961 de mislukte invasie van de Amerikanen plaatsvond.
[Lees fragment]

 

Luchtballonnen boven de snelweg Smeltend ijs
De Cubaanse sigaren zijn wereldberoemd. De tabaksteelt en de productie van de Havanas komen in dit verhaal aan de orde. Het belangrijkste thema van het verhaal is echter de Cubaanse vitaliteit. Deze wordt beschreven aan de hand van de levensgeschiedenissen van twee onlangs overleden Cubaanse muzikanten - Polo Montañez en Compay Segundo. De laatste was niet alleen een van de grote sterren van de Buena Vista Social Club, maar werkte ook geruime tijd als torcedor (sigarenroller).

Locatie: Viñales, een dorpje in het tabaksgebied in westelijk Cuba.
[Lees fragment]

 

Kameraad Cuba
Verslag van een groepsreis door Cuba waarbij de auteur de reisleider is. Tijdens de reis dient zich de ene na de andere absurde situatie aan. De lezer krijgt zo een beeld van het bureaucratische en soms kafkaëske Cuba. Daarnaast loopt het verschil tussen de bevolking van Cuba (warm, soepel, vrolijk) en die van een westers land als Nederland (koeltjes, star, serieus) als een rode draad door het verhaal. 'The ongoing search for love' wordt geplaatst tegenover 'the ongoing search for money'. In concreto: de Cubanen verlangen in hun armoede naar geld, de Nederlanders verlangen in hun rijkdom naar liefde.

Locatie: Havana, Santiago de Cuba en de nachttrein daar tussenin...
[Lees fragment]

 

CCCP
Een overzicht van de opmerkelijke gebeurtenissen van de afgelopen jaren waardoor Cuba steeds meer in een isolement lijkt te raken. Door de 'war on terror' neemt de dreiging vanuit de Verenigde Staten toe, maar ook de Europese Unie vaardigde in 2003 sancties uit tegen Cuba. De reden daarvoor was de toegenomen repressie en de daarmee gepaard gaande mensenrechtenschendingen op het eiland. In het voorjaar van 2003 werden zo'n 75 dissidenten en journalisten gearresteerd en veroordeeld tot straffen van 6 tot maar liefst 28 jaar. Ook werden toen drie kapers van een veerboot zonder pardon geëxecuteerd. Zij wilden met de boot vluchten naar de VS. Aan de hand van een overzicht van de roerige historie van Cuba geeft het verhaal op speelse wijze inzicht in het hoe en waarom van deze ontwikkelingen.

Locatie: Baracoa in het oosten van Cuba. Columbus zette hier in 1492 voet op Cubaanse bodem.
[Lees fragment]

 

Kiezen maar
Bijdrage aan de verkiezingsspecial van Writers Block Magazine ter gelegenheid van de Tweede Kamer verkiezingen van 15 mei 2002. Het stuk is een speels gedachtenexperiment over de betrekkelijkheid van het begrip 'democratie'. De invloed van de kwestie Elián González op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 vormt daarbij de leidraad.

Elián González was het Cubaanse jongetje dat tijdens de vlucht naar de Verenigde Staten in november 1999 zijn moeder in de golven zag verdwijnen en daarna speelbal werd in een strijd tussen Cuba en de VS. De emoties liepen hierbij hoog op, maar uiteindelijk keerde Elián in juni 2000 terug naar zijn vader in Cuba. De verkiezingen in november van datzelfde jaar mondden uit in een nek-aan-nek race tussen George Bush en Al Gore. Na diverse hertellingen en een rechterlijke uitspraak werd Bush uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar.
In Florida wonen ongeveer een miljoen Cubaanse vluchtelingen die altijd een belangrijke rol spelen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook bij de verkiezingen van november 2004 was dit weer het geval: medio 2004 verscherpte Bush het al ruim veertig jaar bestaande embargo tegen Cuba in een poging om zo meer stemmen te kunnen vergaren onder de Cubaanse ballingen...
Locatie: Cuba, de Verenigde Staten en de zee daar tussenin...

[Lees fragment]

 


Copyright © Harjan Bos. All rights reserved.